ALAPFOGALMAK

ALAPFOGALMAK

Mi az az U érték (régebben k érték)?

Ezt az értéket hőátbocsátási tényezőnek hívjuk szaknyelven. Ez mutatja meg, hogy 1 m2 felületen adott idő alatt 1 K (vagy Celsius fok) különbség esetén mennyi energia távozik a helyiségből. Ez az érték minél kisebb, annál jobb számunkra.

Új típusú nyílászárók esetén:
 • Ug érték: az üvegezés értékét,
 • Uf érték: a profil (tok+szárny) értékét,
 • Uw érték: a teljes szerkezetre vonatkoztatva mutatja meg.

Legtöbbször az Ug (üveg) értékkel fog találkozni a műanyag ablakhirdetésekben. De nem szabad figyelem kívül hagyni az Uf értéket sem, hisz legalább annyira fontos mint az üvegé.

Mit jelent a műanyag szerkezeteknél a „profil” szó?
A profil, a nyílászárók esetében a műanyag szerkezetet jelenti, amit a gyártó szálakban kap meg beszállítójától és üzemében darabolja, hegeszti pontos méretre. Ezek alkotják a falba beépítésre kerülő tokot, a tokba záródó szárnyat. A szárnyba kerül bele a hőszigetelt üvegezés (napjainkban a 24 mm-es 2 rétegű, de egyre elterjedőben a 36 mm–es 3 rétegű).
Mi a beépítési mélység?
A beépítési mélység az ablakprofil vastagságát jelöli. A legelterjedtebb a 70mm-es (5 légkamrás), de megjelentek a 85-90 mm-es profilok is. Az 58-60 mm-es profilok már elavultnak számítanak.
Mi a műanyag ablakoknál a légkamra?

Az ablakprofilok belül kamrákra vannak osztva. Ezek a kamrák javítják az ablakprofil hőszigetelését és stabilitását. A legelterjedtebb manapság az 5 légkamrás műanyag ablakprofil. A 3 kamrás profilok már elavultnak számítanak. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Mi az a vasalat?

A vasalat tulajdonképpen az ablak zárszerkezete. Ez biztosítja az ablak nyitását, zárását.

Mi az a hibásműködtetés gátló?
Ez az ablakvasalat egy eleme, mely megakadályozza az ablak véletlenszerű átállítását nyíló állásból bukó állásba vagy fordítva nyitott állapotban. Ezzel elkerülhető, hogy a műanyag ablak egyszerre nyíljon is és bukjon is. Honnan tudjam, hogy egy ablak jobbos vagy balos? A nyitásirányt úgy állapíthatjuk meg, hogy belső oldalon szembe állunk az ablakkal. Megnézzük, hogy melyik oldalon van a zsanér, és melyik oldalon a kilincs. Ha a zsanér a jobb oldalon és a kilincs a bal oldalon van, akkor az ablak jobbos. Ha a zsanér van a bal oldalon és a kilincs a jobb oldalon, akkor az ablak balos. Fontos! Kifelé nyíló szerkezeteknél a külső oldalról kell megállapítani a nyitásirányt.
Mi az a résszelőző?
Ez a szellőző típus a kilincs valamely negyedes (méretfüggő) állásában biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét egy 2-7mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot ez esetben még zárva tartja. Ezt a szellőző típust az ablakok túl tökéletes záródása miatti, légcsere hiány kiküszöbölésére használják. Mivel kézi állítású és elzárható, nyíltégés-terű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető) nem elegendő!
Mi az a légbevezető?

Erre a típusra nyílt égésterű gázüzemű készülékkel, ugyanazon helységben lévő nyílászárók esetén van szükség. Ezek a légbevezetők HIGRO szabályzásúak, elzárni nem lehet őket. Az általunk forgalmazott ilyen légbevezető típustól függően 5-40 m3/h légcserét eredményeznek. A cserélt levegő mennyisége függ a külső belső légnyomás különbségtől és a belső levegő relatív páratartalmától! Az el nem zárható légbevezetők hátránya, hogy a készülék közvetlen közelében, az állandó légcsere huzat érzetett kelthet. Új gáz üzemű rendszer esetén (lakó ingatlanban), a gázszolgáltatók megkövetelik e készülék alkalmazását. Minden ilyen és egyéb esetben is.
JAVASOLJUK SZÉNMONOXID RIASZTÓ HASZNÁLATÁT IS.

Használt rövidítések:
 • BNY – Bukó-nyíló ablak vagy erkélyajtó
 • KFNY – Kétszárnyú váltószárnyas ablak vagy erkélyajtó (Középen felnyíló)
 • NY+NY – Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló)
 • BNY+NY T.O. – Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló) fele bukó-nyíló
 • BNY+BNY T.O. – Kétszárnyú tokosztós ablak (Középen felnyíló) két oldalon bukó-nyíló
 • BA – Bejárati ajtó
 • BK – Belső könyöklő
 • KP – Külső párkány

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdése van? Hívjon vagy írjon, és tapasztalt kollégáink szívesen segítenek önnek.